Whitepapers zijn een vloek en een zegen. Al te vaak worden ze aangeboden in ruil voor een inschrijving op een nieuwsbrief (die je na 2 dagen al terug opzegt, omdat je plat gespamd wordt). Zoals op elke regel zijn ook hier uitzonderingen. Daarvan getuigt Oh my God. What happened and what should I do?, van InnovativeThunder.com (goed volk met een verleden bij RG/A en CP+B).

Op een fijne doch onderbouwde manier schetsen ze perfect wat vandaag (en waarschijnlijk morgen nog meer) uiterst relevant is als het aankomt op reclame.

Ze openen als volgt:

This book is for everyone who wants to move into the digital era of awesomeness. You watch TV, you read magazines, but you hang out onine. In Digital Media the consumer becomes a user. And that is where advertising ends to be just advertising. Now the solution can be a real advantage to the people. And through tis, it is much easier to create a relationship betwoon a brand and the people.

Het geheel samenvatten is ronduit belachelijk, maar ik licht er graag 1 concept uit, namelijk hun visie op geïntegreerde campagnes.

Ze gaan uit van 3 types geïntegreerde campagnes:
– De adaptieve campagne
– De geïntegreerde campagne
– De geïntegreerde campagne met een evenementieel karakter

Van adaptieve campagnes kan je spreken wanneer een idee slechts voor 1 medium (bvb. TV) wordt uitgedacht. Vervolgens wordt dit idee klakkeloos overgenomen voor ander media-uitingen. Op zich is dit wel geïntegreerd, maar het resultaat is mager.

Vervolgens definiëren ze een betere vorm van geïntegreerde campagnes als campagnes waar het idee wordt uitgedacht in functie van verschillende media. Beter als adaptieve dus.

De meest kick-ass vorm van campagne ten slotte is voor hen de geïntegreerde campagne met evenementieel karakter, waar het geïntegreerde idee inherent nieuwswaarde bevat. Voorbeelden die ze aanhalen: Coke Zero campagne van CP+B, Whopper Freakout, Best Job in the World.

Dichter bij huis kan je ook een aantal campagnes onder deze noemer brengen: Baby Olifant (uiteraard), Eternal Moonwalk,…

Op zich geen nieuw concept. Oude wijn in nieuwe zakken. Het is een parafrase van het “Aan de toog”-concept. Reclame is enkel de moeite waard als mensen het aan hun vrienden aan de toog vertellen. En wederom een bevestiging van Bourdieu.

Lees het volledige ding op http://www.ohmygodwhathappened.com/.
Uiteraard hangt er iets aan vast. Eerst tweeten, en vervolgens pas lezen.

Advertenties